Search

Burmees

De Burmees in het kort
* sociale gezinskat
* speels
* moeite met alleen zijn
* sierlijke kat

De Burmees is een populair kattenras, Burmezen zijn dan ook hele sociale katten die zich hechten aan de gezinsleden. Dit betekent ook dat je een Burmees voldoende aandacht moet geven, hij moet echt een plaats in het gezin krijgen. Een Burmees is geen kat die zichzelf makkelijk de hele dag kan vermaken, een huishouding waarbij er overdag niemand thuis is, is hierdoor minder geschikt voor deze kat. Een Burmees zal zich prima binnen vermaken en hoeft niet per se naar buiten.

Burmees en kinderen
Een Burmees is een speelse kat, ook op oudere leeftijd komen er af en toe trekjes van het jonge dier weer naar voren. Burmezen kunnen goed opschieten met kinderen en honden en kunnen zelfs een aantal trucs leren zoals apporteren.

Uiterlijk van de Burmees
De Burmees is een sierlijke kat met redelijk korte haren en in vergelijking met andere kattenrassen van gemiddelde grootte. Een volwassen Burmees weegt tussen de 4 en 6 kilo. De vacht van de Burmees heeft een redelijk egaal patroon en er zijn verschillende kleuren. Veel voorkomende vachtkleur van de Burmees is bruin, dit wordt gezien als de originele kleur. Verder zijn er verschillende bruintinten maar bijvoorbeeld ook blauw-grijs, rood-oranje en crème. De zachte vacht maakt de Burmees erg aaibaar en heeft weinig verzorging nodig, elke week een keer kammen met een goede kwaliteit kattenborstel zal voldoende zijn. Elke paar weken de nagels van de Burmees knippen is aan te raden.

Oorsprong Burmees
De Burmees komt mogelijk oorspronkelijk uit Thailand en is mogelijk door soldaten mee teruggenomen naar Birma, het huidige Myanmar. Rond 1930 werden er een aantal van deze katten in de VS geimporteerd en de meeste Burmezen stammen af van één van de vrouwtjeskatten die daar bij zat.

burmees1 burmees4 burmees5 burmees2 burmees7 burmees3 burmees6
FreeImages.com/Denise Hunter

Hoofdfoto: Nickolas Titkov

Related posts

Reageer nu op dit bericht

Dank voor je reactie!