Search

Ragdoll

Ragdoll in het kort
* aanhankelijk
* goed met kinderen
* halflange haren
* gevoelig voor ziektes

De Ragdoll is een grote, rustige, vriendelijke kat, erg aanhankelijk en af en toe speels. Ragdoll katten kunnen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren. De naam Ragdoll komt van lappenpop, wanneer je de kat optilt gaat hij helemaal slap hangen. Sommige van de Ragdolls zijn zo relaxed dat ze gevaar niet herkennen en bewegende voertuigen en aggressieve honden niet uit de weg gaan. Deze kat is geschikt om binnen te houden maar in een – afgesloten – tuin zal hij zich ook prima kunnen vermaken.

Uiterlijk Ragdoll
De Ragdoll heeft halflange, zijdezachte haren en behoort tot de ‘Colourpoint’ katten. Poten, oren, staart en snuit zijn donkerder van kleur dan de rest van de vacht. De Ragdoll is er in verschillende kleuren in lichtere en donkerdere varianten. Ragdoll kittens worden wit geboren en na een aantal weken is te zien wat de kleur van de vacht gaat worden. Eenmaal volwassen zijn het zware katten, een volwassen mannetje kan wel 9 kilo worden, hiermee is het één van de zwaarste kattenrassen.

Gezondheid Ragdoll
De levensverwachting van de Ragdoll is vergeleken met andere kattenrassen laag. Deze katten zijn gevoelig voor bepaalde hartziektes, uit DNA-onderzoek is gebleken dat dit deels genetisch bepaald is. Wanneer er gefokt wordt met katten die dit bepaalde gen niet hebben is er minder kans dat ze deze hartziekte krijgen. Momenteel zijn er ook onderzoeken om te kijken of de lage leeftijd van de Ragdoll veroorzaakt wordt door nierproblemen.

Oorsprong Ragdoll
De Ragdolls zijn allemaal nakomelingen van een Amerikaanse kat uit de jaren ’60. Deze kat, Josephine, was erg rustig en volgens de eigenaresse kwam dit door geheime experimenten van de overheid. De kittens van Josephine hadden hetzelfde karakter, de eigenaresse besloot om hiermee verder te fokken.

ragdoll5 ragdoll3 ragdoll2 ragdoll6 ragdoll4
FreeImages.com/Jenny Rollo

Hoofdfoto: WeeJeeVee

Related posts

Reageer nu op dit bericht

Dank voor je reactie!