Search

Somali

Somali in het kort
* actief
* gezinskat
* halflang haar
* geen schootkat

De Somali is nauw verwant aan de Abessijn, het is een elegante, intelligente en actieve kat. Een Somali is niet echt een schootkat – behalve als ze er zelf zin in heeft – en zal zich overal mee bemoeien, veel aandacht vragen, steeds willen spelen en een goede band smeden met de andere huisgenoten. Alhoewel de Somali liever geen deel uitmaakt van een al te grote groep, voelt hij zich alleen ook niet op z’n plek. Het is geen kat om de hele dag alleen te laten.

Uiterlijk van de Somali
De Somali is eigenlijk een Abessijn met halflang haar. De vacht is zacht en is ‘getickt’, elke haar bestaat uit streepjes in verschillende kleuren. De Somali is er in verschillende kleurvarianten waarbij de wildkleur het meest populair is.
De Somali heeft grote amandelvormige ogen met daaromheen een donkere lijn. De Somali heeft een gespierde bouw met lange, fijngebouwde poten en een staart met een pluim. Het is aan te raden om de vacht van de Somali af en toe te borstelen.

Gezondheid van de Somali
De Somali is over het algemeen een sterke en gezonde kat maar gevoelig voor erfelijke problemen. Het is verstandig om een Somali te kopen bij een betrouwbare fokker waarvan de ouderdieren goed zijn gecontroleerd zijn op deze afwijkingen. Sommige Somalis zijn gevoelig voor tandsteen en tandvleesproblemen, de dierenarts kan hier bij de controle rekening mee houden.

Oorsprong Somali
Zoals aangegeven is de Somali nauw verwant aan de Abessijn. Bij dat kortharige kattenras werden af en toe langharige kittens geboren, wat niet de bedoeling was. Uit stamboomonderzoek is uiteindelijk gebleken dat de Abessijn vroeger gekruist is met verschillende langharige kattenrassen en dat het lange haar er bij bepaalde kruizingen opeens weer insloop. Sommige fokkers konden het langharige niet waarderen, anderen vonden het juist een mooie variant. Uiteindelijk is besloten om de Somali als alleenstaand ras te accepteren.

somali3 somali6 somali somali5 somali2 somali7 somali8 somali4 somali9
FreeImages.com/Hervé de Brabandère

Hoofdfoto: Nickolas Titkov

 

Related posts

Reageer nu op dit bericht

Dank voor je reactie!