Search

Sphynx

Sphynx in het kort
* sociaal
* aanhankelijk
* energiek
* bijna haarloos

Liefhebbers van de Sphynx zeggen wel eens dat hij voor een kwart kat is, voor een kwart hond, voor een kwart mens en voor een kwart aap. Dit kattenras is erg intelligent en nieuwsgierig en zit boordevol met energie. Daarnaast is de Sphynx erg sociaal, hij is het liefst dicht bij mensen in de buurt om aangehaald en geknuffeld te worden, ook tegen vreemden die op bezoek komen heeft hij geen enkel bezwaar. Met kinderen en andere huisdieren kan de Sphynx goed opschieten. Dankzij deze karaktertrekken is de Sphynx dan ook steeds populairder aan het worden.
De Sphynx kan wel een lange tijd alleen zijn maar zijn voorkeur gaat toch uit naar een huishouden waar bijna altijd iemand aanwezig is of het gezelschap van een andere Sphynx.

Uiterlijk van de Sphynx
De Sphynx is een makkelijk herkenbare kat, hij heeft namelijk geen bijna geen haar, alleen wat korte donshaartjes. Soms heeft de Sphynx ook wel wenkbrauwen en wimpers, soms ontbreken die ook. Ondanks het ontbreken van de vacht is de huid van de Sphynx wel gekleurd, ook zijn er verschillende patronen op de huid aanwezig. De Sphynx is een middelgrote kat, gespierd en mooi in verhouding. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten en de kat heeft een lange staart. De ogen en oren van de Sphynx zijn groot.

Verzorging van de Sphynx
Ondanks het ontbreken van haar heeft de Sphynx wel redelijk wat verzorging nodig, zoals elke kat heeft hij ook talgklieren die talg afscheiden, alleen waar het bij katten normaal verspreid over de haren blijft het bij de Sphynx op z’n huid liggen die daardoor plakkerig wordt. In ieder geval één keer per week wassen is aan te raden en bij katten die veel talg afscheiden vaker. Ook het reinigen van de oren met een wattenstaafje dient regelmatig te gebeuren, een Sphynx heeft namelijk veel oorsmeer.
De stofwisseling van de Sphynx gaat sneller dan andere katten waardoor z’n lichaamstemperatuur ook wat hoger ligt. Hierdoor heeft hij het niet sneller koud dan een kat met haar. De kat kan ook gewoon buiten zijn maar let wel op dat hij niet verbrand in de zon en wanneer het in de winter te koud wordt. Een buitenren is hiervoor een aanrader, dan heb je ook geen kans dat hij dankzij z’n nieuwsgierigheid de weg oprent.

Herkomst van de Sphynx
De Sphynx is een erg jong ras en ontstaan uit mutaties waarmee werd doorgefokt. In de eerste jaren waren er onvoldoende katten om een gezonde genenpool te ontwikkelen, tegenwoordig is dit geen probleem meer. Ook vonden mensen de kat een beetje eng maar steeds meer mensen zijn helemaal wild van de Sphynx. Er zijn dan ook al aardig wat cattery’s en dankzij de toenemende populariteit van de Sphynx zal dit ras zich nog veel verder uitbreiden.

sphynx2 sphynx1
FreeImages.com/Chris Turner

Hoofdfoto: Wikipedia/Michiel1972

Related posts

Reageer nu op dit bericht

Dank voor je reactie!