Search

Turkse Angora

Turkse Angora in het kort
* elegante en atletische kat
* intelligente kat
* betrokken bij het gezin

De Turkse Angora is een actieve en intelligente kat die graag bij het gezin betrokken is. Hij kan met iedereen goed opschieten en heeft mogelijk een hechtere band met één van de gezinsleden. De Turkse Angora is makkelijk om te trainen, vooral vanwege z’n intelligentie en betrokkenheid bij mensen. Daarnaast kan dit kattenras ook goed opschieten met andere huisdieren en zal hij zich ook vermaken in een druk gezin.

Uiterlijk van de Turkse Angora
De Turkse Angora is middelgroot en atletisch gebouwd en is hiermee een elegante verschijning. De kat heeft een lange staart die vaak rechtop staat. De lange en zachte vacht is vaak wit van kleur en er zijn ook Angora’s in andere kleuren zoals tabby, chocolade en rookkleur of een combinatie. De amandelvormige ogen kunnen verschillend van kleur zijn zoals groen, blauw of geel en er zijn ook katten die twee verschillende kleuren ogen hebben.

Gezondheid van de Turkse Angora
Door een gen wat zorgt voor de witte vacht en blauwe ogen is er grotere kans dat de Turkse Angora doof is, vooral dus bij die kleurcombinatie. Dit is echter een kans, het wil dus niet zeggen dat een Angora met deze kleuren doof is. Wanneer de kat twee verschillende kleuren ogen heeft met daarbij een blauwe kan het ook zijn dat hij alleen aan het oor aan die kant doof is.
Dankzij z’n houding naar het gezin kan een dove Turkse Angora zich trouwens ook goed redden, het is dan wel aan te raden om hem binnen te houden, zonder gehoor zal hij snel verdwalen en is er een groter risico met verkeer.

Herkomst van de Turkse Angora
Zoals de naam al aangeeft is de Angora afkomstig uit Turkije en wel uit de omgeving van Ankara in centraal Turkije. De Turkse Angora wordt daarom ook wel eens de Ankara kat genoemd. In de 17e eeuw wordt het ras voor het eerst benoemd, mogelijk is het een mutatie van andere langharige kattensoorten die in de bergachtige omgeving voorkwamen.
Deze katten waren erg geliefd bij bezoekers aan de regio en werden dus ook meegenomen naar Europa en Amerika. Een tijdlang was de Perzische kat nauw verwant aan de Turkse Angora waarbij de Angora vaak werd gebruikt om de kwaliteit van de vacht van de Pers te verbeteren. De rassen zijn nu meer gescheiden.
In 1954 kwam de eerste officieel geregistreerde Turkse Angora in Amerika aan en in 1968 werd het ras geregistreerd bij de CFA, de wereldwijd erkende Cat Fanciers’ Association. Waar allereerst alleen de witte katten werden geaccepteerd hoorden vanaf 1978 ook de gekleurde Angora’s er helemaal bij.

freeimages.com/Roseline shin

Hoofdfoto: freeimages.com/Roseline shin

Related posts

Reageer nu op dit bericht

Dank voor je reactie!