Blauwe Rus

De Blauwe Rus is een rustige kat met een eigen karakter. Hij hecht zich sterk aan de eigenaar(s) en is soms wat terughoudend bij vreemden maar dan ook wel weer nieuwsgierig. Normaal is de Blauwe Rus dicht in de buurt van de baasjes, niet echt als schootkat maar meer om te spelen, te knuffelen of op een andere manier te communiceren. Een Blauwe Rus is geschikt voor een flatwoning met voldoende ruimte maar kan ook van het buitenleven genieten, zoals in een afgezette tuin. Sommige Blauwe Russen zijn gevoelig voor veranderingen in bijvoorbeeld de leefomgeving en kunnen soms minder goed tegen harde geluiden of drukte.

Uiterlijk van de Blauwe Rus

Belangrijk kenmerk van de Blauwe Rus is zijn blauwgrijze, dikke glanzende vacht met korte zachte haren. De vacht is egaal gekleurd, zonder tekening. De haarpunten zijn pigmentloos, dit geeft de mooie zilverglans. De ogen van de Blauwe Rus zijn heldergroen - bij de geboorte nog blauw - en aardig groot. De Blauwe Rus is een middelgrote kat, elegant en gespierd gebouwd met lange poten en een middellange staart.

Oorsprong Blauwe Rus

De Blauwe Rus is waarschijnlijk voor het eerst in Europa gekomen doordat Engelse scheepslui ze vanuit de Russische havenstad Archangelsk meenamen als muizenvangers. Dit is niet helemaal zeker, ook in andere Europese havensteden kwamen vergelijkbare katten voor. Vanaf 1870 werden de eerste katten uit Archangelsk gehaald om te fokken, ze werden gekruist met Brits Blauwe katten. Na de oorlog waren er weinig Blauwe Russen over en werd er opnieuw gefokt, onder andere werd er gekruist met de Siamees met als gevolg een nieuw uiterlijk. Vanaf de jaren 60 werd er weer gekeken naar het oorspronkelijke ras en veranderde het uiterlijk weer terug. Vandag de dag zijn er nog 3 verschillende types Blauwe Rus die op verschillende punten van elkaar verschillen, zo zijn er het Engelse, Scandinavische en Amerkaanse type. Gemeenschappelijk kenmerk is de blauwe zilverglanzende vacht en de groene ogen.Wat vind jij van de Blauwe Rus?

Hieronder kun je met je Facebook account laten weten hoe jij over de Blauwe Rus denkt. Of heb je misschien vragen over de Blauwe Rus en hoop je dat andere liefhebbers hier informatie over hebben? Plaats hieronder je reactie.

  Blauwe Rus

  Blauwe Rus


  * rustige kat
  * eigen karakter
  * mooie zilverglanzende vacht
  * groene ogen

  De Blauwe Rus is een rustige kat met een eigen karakter. Dit kattenras is geschikt voor een appartement mits hij voldoende ruimte heeft.