Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan is een populair kattenras, bekend vanwege zn blauwe ogen. Heilige Birmanen zijn intelligente katten die erg rustig en zachtaardig zijn en graag gezelschap om zich heen hebben, de hele dag alleen zijn vinden ze minder leuk, ze doen ook graag spelletjes. De Heilige Birmaan kan goed leven in een kleiner huis, is geen echte schootkat maar hecht zich wel aan zn baasjes.

Uiterlijk Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan is een middelgrote kat met korte poten en een grote kop met daarin zoals gemeld blauwe ogen. Kittens van de Heilige Birmaan worden altijd wit geboren en de kleuren komen pas later tevoorschijn, in de vorm van points, dus gekleurde oren, snuit en staart. De voeten ofwel handschoenen moeten zuiver wit en regelmatig zijn en aan de achterpoten moeten ze een uitloper omhoog hebben, dit worden ook wel de sporen genoemd. Er zijn verschillende kleuren Heilige Birmanen, de points kunnen onder andere donkerbruin, blauw en rood zijn. De points mogen zowel effen als gestreept (Tabby) zijn. Behalve de points en de voeten heeft de Heilige Birmaan een lichtgekleurde goudglanzende vacht met halflang tot lang haar.

Verzorging Heilige Birmaan

Vanwege het lange haar is het aan te raden om de Heilige Birmaan n of twee keer per week te borstelen en het is belangrijk om dit al op jonge leeftijd van de kat te doen, op deze manier kan hij er aan wennen. Ook het nagels knippen en tanden poetsen kun je het beste jong mee beginnen, als de Heilige Birmaan dit soort dingen niet gewend is zal hij er op latere leeftijd moeilijk aan kunnen wennen wat kan resulteren in stress. Als je een Birmaan koopt is het belangrijk om te weten dat de kittens voldoende aandacht hebben gekregen.

Herkomst Heilige Birmaan

Het is niet bekend waar de Heilige Birmaan precies vandaan komt, volgens een legende was het eerst een witte kat met goudgekleurde ogen die door een wonder de smaragdblauwe ogen van een beeld van een godin kreeg. Ook kreeg de kat toen de donkerder gekleurde points. Als we de legende opzij leggen en kijken naar de laatste eeuw is het nog niet helemaal duidelijk wat de herkomst is van de Heilige Birmaan. Volgens verhalen kwam er een zwangere kat vanuit Birma naar Frankrijk waaruit de eerste Birmanen ontstonden. Na de Tweede Wereldoorlog waren er echter nog maar een paar Heilige Birmanen over en zijn deze gekruist met verschillende andere kattenrassen. De Pers en Siamees hebben grote invloed gehad op het ontstaan van dit kattenras. Vanaf de jaren 50 kwamen de eerste zuivere Heilige Birmanen weer tevoorschijn en nu is het een erg populair kattenras.Wat vind jij van de Heilige Birmaan?

Hieronder kun je met je Facebook account laten weten hoe jij over de Heilige Birmaan denkt. Of heb je misschien vragen over de Heilige Birmaan en hoop je dat andere liefhebbers hier informatie over hebben? Plaats hieronder je reactie.

  Heilige Birmaan

  Heilige Birmaan


  * rustig
  * intelligent
  * langharig
  * gezelschapsdier

  De Heilige Birmaan is een rustige en zachtaardige kat die af en toe ook graag spelletjes doet. Het is geen echte schootkat maar heeft wel graag gezelschap om zich heen