Krabpaal voor je kat

Een krabpaal is aan te raden voor elke kattenbezitter, helemaal wanneer je kat de meubels vernielt. Van nature krabben katten en dat is ze bijna niet af te leren, een krabpaal is om die reden noodzakelijk. Er zijn verschillende redenen waarom katten krabben:

1. Ze bakenen hun territorium af. Door het krabben laten katten hun geur achter en op deze manier voelen ze zich thuis. Als er geen krabpaal is, dan is een meubelstuk de aangewezen plek om deze geur achter te laten. Wanneer er meer katten zijn, is het raadzaam om een aantal krabpalen aan te schaffen en die op verschillende plekken te plaatsen.
2. Door het krabben verzorgt de kat de nagels en het is goed voor z'n spieren.
3. De kat gebruikt het krabben als uitlaatklep voor spanning of opwinding. Wanneer hij meubels vernielt heeft hij daar misschien last van spanning, door een krabpaal voor de kat te kopen kan hij daarop zijn energie kwijtraken.

Een krabpaal kopen kan bij de dierenwinkel maar tegenwoordig kun je ze ook online bestellen in allerlei maten, vormen en kleuren. Hieronder staan een aantal websites waar je online je krabpaal kunt kopen (en natuurlijk ook leuke speeltjes voor je kat).

* Dierenartikel.nl heeft vooral grotere krabpalen in verschillende maten en kleuren, zo hebben ze krabpalen van ruim 2,5 meter hoog die je klem kunt zetten tegen het plafond. Bekijk hier alle krabpalen van Dierenartikel.nl

* Petsplace is de grootste dierenwinkelketen van Nederland en ze verkopen veel verschillende kleinere krabpalen en een paar grotere. Bij grotere bestellingen betaal je geen bezorgkosten en eventueel kun je de krabpaal van je keuze ook in één van hun winkels laten bezorgen. Alle Petsplace krabpalen staan hier.

* Huisdierexpress.nl verkoopt verschillende krabpalen waarbij een aantal bijzonder zijn vormgegeven. Ook zijn er krabpalen met verschillende speeltjes zodat de kat zich zeker zal vermaken. Een krabpaal van Huisdierexpress.nl koop je op deze pagina.

* Bij Discount4pets.nl zijn een aantal bijzondere krabpalen te koop die zeker niet misstaan in een moderne kamer. In elke maat is wel een krabpaal verkrijgbaar. Alle krabpalen van Discount4pets.nl staan op deze pagina.
Wat voor krabpaal heeft jouw kat?

Heeft jouw kat of katten een speciale krabpaal waar ze zich helemaal op kunnen uitleven? Of heb je andere tips over krabpalen of juist een vraag hierover? Plaats hieronder met je Facebook account je reactie of vraag.

  Wat is een goede krabpaal?

  Een goede krabpaal is niet te klein, ga er van uit dat de kat helemaal gestrekt, staand op z'n achterpoten gaat krabben. De krabpaal is bekleed met ruw materiaal, is stevig en staat stabiel, katten willen de paal nog wel eens gebruiken als speeltoestel. Een grote krabpaal met ligplekjes en verstopplekjes is natuurlijk ideaal voor een kat, dan kan hij er z'n energie nog beter op kwijt. Als je meerdere katten hebt kun je het beste ook meerdere krabpalen aanschaffen. Omdat sommige katten een voorkeur hebben voor horizontaal krabben en andere voor verticaal is het nuttig om daar ook op te letten.

  Waar zet je de krabpaal neer?

  Verstoppen van de krabpaal is niet de bedoeling, vaak is een doorgangsplaats de beste plek, bijvoorbeeld in de buurt van de doorgang van de kamer naar de keuken of naar de gang, in ieder geval daar waar de kat veel is. Op deze manier kan de kat goed zijn territorium afbakenen. Ook een - kleinere - krabpaal in de buurt van de slaapplek van de kat is een goed idee.

  Hoe laat je een kat aan de krabpaal wennen?

  Als de kat nog niet aan de meubels krabt dan vind hij de krabpaal vast erg aantrekkelijk, vooral wanneer deze wordt besproeid met kattenkruid of valeriaan. Inwrijven met gedroogd kruid is ook mogelijk. Als de kat al meubels of behang aan het vernielen is, is het wat lastiger, hij moet dan snappen dat dat niet mag en dat de krabpaal het aangewezen middel is. Zet de krabpaal dan eerst voor de plek waar hij krabt zodat hij er niet makkelijk meer bij kan en overdek de verboden plek met plastic. Later is de krabpaal langzaam te verplaatsen naar de gewenste plek. Geef de kat positieve aandacht wanneer hij aan de krabpaal krabt en negeer hem wanneer hij toch weer op de oude plek bezig is. Ook kun je bijvoorbeeld een speeltje aan de krabpaal hangen. Als de kat al een krabpaal heeft en toch in de bank hangt kan het zijn dat de krabpaal verkeerd staat, niet stevig genoeg is of dat de kat extra aandacht nodig heeft.